Witam. Powoli zaczynamy myśleć nad postawieniem nowej obory bo stara niby mieści 21 sztuk ale szczerze mówiąc za wygodna to ona nie jest ponieważ nie jest przejazdowa więc zadawania paszy nie da się zbytnio zmechanizować (
po prostu wąsko, nisko czyli ciasno). Powoli zaczyna się rodzić w głowach plan przerobienia "stodoły" (2/3 jej powierzchni zajmuje i tak jałowizna) na oborę. Powiecie pewnie, że nie ma sensu bawić się w przerabianie stodoły ale jest jeden haczyk dlaczego mi się to teoretycznie opłaca otóż z jednej strony stodoły (5-6m od ściany szczytowej) jest już gotowe szambo o obj. teoretycznej 250m3 ( w praktyce jest z 300m3 może trochę więcej) przy drugiej ścianie szczytowej bo ok. 7m znajduje się szambo starej obory o poj. ok 200m3. Tak więc koszt wykonania zbiornika na gnojowicę by mi odpadł. I to teraz rodzi się pytanie jaki byłby orientacyjny koszt przeróbki tej stodoły na oborę uwięziową ok. 35-40 DJP. Wymiarów nie piszę bo była by ona częściowo bu
rzona (o ile u
da mi się zlikwidować w papierach las za stodołą który stanowi tak naprawdę tylko kilkadziesiąt drzewek). Co myślicie o tym pomyśle i jakie były by szacunkowe koszty:
-pokrycia dachowego
- więźby dachowej (myślę o drewnie)
- ściany z gazobetonu (suporeks)
- ocieplenie ścian styropianem (jakim według was? w sensie grubości)
Czekam na odpowiedzi.
Wprawdzie jest to jeszcze tylko kwestia planów ale...
Ostatnio edytowano Wt, 24 lipca 2012, 23:21 przez
sebekwolkasos, łącznie edytowano 2 razy
Powód: Ortografia, literówki