Zachęcony tym tematem wprowadziłem mocznik w żywieniu moich 2 szt.

Rano dostają śrutę pszenno-owsianą z dodatkiem pośladu z rzepaku i koncentratu z nutreny, siano i poję je wtedy. W południe dostają 3 kg wytłoków jabłkowych które posypuję 80 gramami mocznika. A wieczorem powtórka z rana. Mocznik zacząłem wprowadzać stopniowo od 30gram na dzień na byka. Za ok. miesiąc zwiększę dawkę do 100 gram.
A jeśli chodzi o wytłoki to jest to bardzo tania pasza. Ja biorę od producenta jabola

ale odbiorca wytłoków z tłocznie gdzie robię soki mówi że byk w wieku 12 miesięcy ma u niego już 500kg, ale to przede wszystkim zasługa różnorodności wytłoków. Bo 50% wytłoków pochodzi z jabłek, ale coraz więcej jest z gruszki, aronii, porzeczek, rabarbaru, malin, marchwi, a nawet buraków- czyli mamy cały komplet witamin
