Żadne wojsko... Stosunek do służby wojskowej winno mieć się uregulowany w jakiś sposób, ale to nie o to chodzi

Premię dla młodego rolnika nie dostaje się "bo jestem młody rolnik to mi się należy". Musi być ogłoszony nabór, tak samo jak na modernizację, mikroprzedsiębiorstwa, różnicowanie i inne. Ogłaszają nabór, piszesz wniosek wg wytycznych na dany nabór (każdy nabór może mieć inne wymagania), składasz i czekasz na decyzję.
Wykształcenia rolniczego nie trzeba mieć. Można było je uzupełnić w ciągu 3 lat. Jakie musi być, to się nie wypowiem, bo nie wiem na 100%, czy zawodowe rolnicze wystarczy, czy musi być średnie rolnicze.
Ponadto dam Ci do myślenia - masz 12 ha, myślisz o rozwoju gospodarstwa? Bo musisz pamiętać, że 70% środków z MR musisz spożytkować na gospodarstwo. Resztę możesz wydać na co chcesz. A z tym myśleniem to zastanów się, co Ci będzie potrzebne? Traktor? Okej, ale za przykładowe 75 tyś. nie kupisz nic innego niż Belarusa (a i trzeba jeszcze dołożyć). Maszyny? Jak pojeździsz po dealerach to powiesz, że w tyłkach im się poprzewracało, bo za byle popierdółkę chcą tyle, że używek w dobrym stanie kupiłbyś 2, 3, nawet 4 sztuki. Wbrew pozorom to nie jest łatwa decyzja, co kupić.