Jeżeli masz jednolitą działkę, tzn. klasa ziemi i rodzaj podobny gleby i wschody zawsze równe możesz po 6 dniach po siewie jechać glifosatem ok 1.5l/200lwody, jeżeli zapowiadają się deszcze lub boisz się glifosatu to lepiej daj sobie spokój. A teraz mój plan który rok temu cudownie wypalił

; Od 7-10 dnia po siewie pierwsza dawka u mnie powertwin miało być ok 1l/ha 220-230lwody +adiuwant, ale pompa w opryskiwaczu padła i środek na 1.7ha wypryskałem na ok 1ha

(buraki były tym pasem czyściusieńkie

); druga dawka po następnych 7-10dniach w moim wykonaniu i z moim kilkuletnim doświadczeniem poszło 1.5l powetrwin+ 0.3l agil+goltix(jakiś zamiennik)1.3l +adiuwant trend lub olbras i to na 1ha; przy trzeciej dawce buraki są juz duże mają po 4 liście i jest to dobicie chwastów czyli przede wszystkim 0.6l agilu+1.5-2l powetrwinu+ adiuwant i w razie potrzeby goltix ponownie i buraki czyste. Nie stosowałem lontrelu bo jest zbyt drogi i bije osty mlecze itd coś co się trafia co 50m.
Z fungicydów poszedł po gradzie w lipcu gdy wdarła sie choroba nie pamiętam jaka zgnilizna chyba poszedł topsin i pod koniec sierpnia duett i tyle, miałem inwazję rolnic ale je zabił przymrozek i kombajn buraczany.
Te środki które stosowałem maja więcej substancji czynnych jak np. betanal elite czy bubel max pro i powetwin jest sporo tańszy, agil na jednoliścienne też lepiej działa niż leopard, polecam.