Witam. Przymierzam się do zakupu stołu do rzepaku i mam spory dylemat. Przeglądam różne oferty i mam pytanie do was o to.
Nie sieje duzo rzepaku przeważnie 3ha. W przyszłości na pewno chcę zwiększyć areał, ale na taka ilość nie zamierzam się kosztować dużo i kupować stołu wartości pół bizona, (czyt. 10 tys + ) tylko albo "znanej" firmy używany albo rzemieślniczy.
Jaki stół wybrać czym się kierować? Dobrze aby był łatwy i szybki w przy zbrojeniu i demontażu. Jeśli chodzi o kosy boczne to może być nawet z jedną kosą boczną ale nie pogardziłbym z dwoma w przyzwoitych pieniądzach. Rzemieślnicze nie porażają jakościowo ale jeśli ktoś posiada taki i sobie chwali proszę o opinie. oraz jaka głebokość stołu 60 czy 80cm? bo przeważnie do bizona widuję takie. Oraz mam pytanie odnośnie przystosowania bizona do omłotu rzepaku. Czy na sitach zbożowych mogę kosić? Czy muszę zakupić odpowiednie sita. Według książki pisze ze powinny być ale to teoria jak jest w praktyce? Z góry dziękuje za odpowiedź:) Prośba do moderatora, jeśli żle dodałem temat to proszę o przeniesienie