Witam.
Chciałbym się dowiedzieć jakie maszyny zakupić do uprawy bezorkowej dla mojego gospodarstwa. Sytuacja jest następująca: mam nieco ponad 30 ha ornego, uprawiam głównie zboża, ok. 4 ha ziemniaczków, (może kiedyś QQ na kiszonkę dla byczków) oraz sieję poplony, gleby w większości klasy IV, trochę V i niewiele III, ciągnik 88-konny NH. Myślałem nad agregatem ścierniskowym, ale czytałem, że może on mieć problemy z obornikiem i dużą ilością wyłożonego zboża(owies+peluszka w znacznej części kładzie się) oraz niszczeniem nieużytków. Dlatego skłaniałem się ku talerzówce (3m, w układzie X, talerze 610mm,), która wg producent
a może pracować nawet na 23,5 cm(aż tyle wejdzie?). Tylko wątpię czy talerzówka w odpowiednim stopniu spulchni, napowietrzy mi tą glebę, więc zainteresował mnie pogłębiacz z poniższego linku:
który, ponoć działa trochę inaczej niż głębosz, gdyż nie ,,rwie'' gleby tylko stwarza efekt fali podcinając ją.
Jak na razie tyle z mojej strony, proszę o Wasze opinie czy takie coś by przeszło wgl. Mam trochę więcej czasu teraz, więc coś kombinuję, choć czasem się zastanawiam czy nie za bardzo już cuduje.
Z góry dzięki.