@Mariusz x do 5 warstw na 1m2 muru potrzeba 150l betonu czyli 1m3 na 6-7m2. Przy długości muru ok 130m by trzeba ułożyć ok 2-3 warstw pustaka na jedną gruszkę (ok 10 m3 betonu), ściana pewnie będzie stawiana w 15 etapach (ok 750m2 muru).
Drogo lecz taniej od muru lanego żelbetowego
http://www.bautech.pl/images/stories/bl ... n-agro.jpg .
@majran może i masz rację ale wtedy już tynkowanie by musiało wchodzić w grę i cały misterny plan w *wagninę*

.
@bobytempelton no raczej drożej bo doliczyć koszt dwustronnego tynku (robocizna i materiał) to już jest 50złm2, stali wyjdzie tyle samo, ale majster będzie się dłużej bawił (szalunki deskowania wieńce), a te pustaki szalunkowe układa się na sucho więc idzie szybciej. O ciepłochronności i wilgotności tez myślałęm - najtaniej powiesić od wewnątrz do 4m wysoko blachę trapezową 2 gatunek idzie kupic po ok 10zł m2. Cena tych bloczków jest w cenie dobrze zrobionych pustaków żużlo betonowych 40zł netto na m2 muru.
@Lukaczmarek no raczej nie wyjdzie taniej - zakup bloczków ta sama cena no może ciut taniej zwykłe pustaki, stali tyle samo wyjdzie tu i tu, jak pustak i słupy to tynkowanie to już najtaniej licząc 40m2 (2 strony) na pewno murarz wiećej ułoży tych szalunkowych, więc bez tynkowania licze te szalunkowe na moje oko wyjdą ok 20złm2 drożej licząc bez tynków, jednak dokłądajć tynk do zwykłego pustaka to już wyjdzie taniej ok 20złm2 a według mnie będzie estetyczniej wyglądać od tynku no i filarki nie będą nigdzie wystawać.
Co do płyty warstwowej to myślę na dachem z niej i ewentualnie częśc warsztatową no ale to znowu słupy pod konstrukcję do płyt, suwnic i wyjdzie drożej od muru

.
"Bardzo też pożytecznie bywa najsamprzód zdzielić świadka, ledwo wejdzie, mocno kijem po głowie, od czego ten bardzo zdumiony bywa, a przeto i do kłamstwa nieskory."
Kupię żuka PickUp-a