Wstępnie zamówiłem system składający sie z CFX-750 +RTK , w tym modem i żyroskop oraz EZpilot. Zestaw ten będzie zamontowany w nowym TUCANO 440. Nie przekonała mnie oferta Claas.
po 1. drożej o ok 17.000zł (wprowadzenie kodu w celu odblokowania RTK i modem GSM)
po 2. Jak sie znudzi będzie ciężko sprzedać tą zabawkę.
Dlaczego Elektryczne sterowanie a nie elektrohydraulika? ponieważ po żniwach zabiorę to do ciągnika DEUTZ FAHR i tam przez pozostałą część roku będę się tym bawił (ciagnik nie ma elektrohydrauliki).
Obecnie cena w/w zestawu 9500EURO. W Claas 40.000zł ale bez RTK.
Jedyne czego żałuje to że CFX nie komunikuje sie po ISOBUSie - czyli jak kiedyś kupie opryskiwacz czy rozsiewacz czy może inny duży ciągnik z tym protokołem to już tego nie wykorzystam. Kolejny model to TMX który kosztuje kolejne 18tys więcej

Obecnie każde inne płatne sygnały po za RTK nie maja sensu .. na zewnętrznej antenie GSM praktycznie w całym kraju jest zasięg (PLAY który przełącza się miedzy sieciami). Cena RTK to od 1230zł/rok (vrsnet) do 1500zł/rok brutto ASGenpos
Bawił sie ktoś takim zestawem? jak to sie sprawdza na pochyłościach? el. kierownica daje rade? Claas zarzuca Trimble ze żyroskop który dostarcza do zestawów EZ pilot to jakaś zabawka, że nie ma o czym mówić. Gubi sie jak młody na pochyłym, kierownica wariuje itd...?