Najpierw sucho,już powoli zaczynały by odczuwać,teraz zimne noce-jak diabli,a dzisiaj część zmarzła-krzaczki już były przyzwoite,raczej już stracone. Wineta najbardziej odczuła.
na zaraze 2 oprysk idzie, cena 30-40 gr na kaliszu, noce powoli robią sie cieplejsze ziemniaka przybywa pod krzakiem czyli wydajność też, oby cena bardziej nie spadła, pozdrowienia z sieradzkiego
Bo czasem zamiast pytać "po ch.uj?" trzeba się zapytać "a czemu by kur.wa nie?"
Zaprawa na razie trzyma Chociaż w poprzednich latach była chyba silniejsza bo teraz widuje martwe larwy na liściach. Jeden kawałek który był nie zaprawiany dostał już 2 opryski na stonkę, teraz znowu pozostaje czekać. A jak wygląda u was ochrona fungicydowa? Co już zastosowaliście?
Stonka?-kilka sztuk. u nas jest to trochę później-jeden kawałek opryskałem bo zaczyna rzędy zakrywać-miałem jeszcze ridomil-resztę myślę na dniach-mam zapas infinity(czy jak to się tam pisze). pierwszy w rejonie zapobiegam zarazie-zawsze tak w okolicy sobótek.
zaczynają wypuszczać kwiaty-i tak szybko w naszym rejonie.
Jak tam Panowie dwa miesiące po tych postach? Pogoda sprzyjała? Jestem ciekaw jak to wyglądało w poszczególnych regionach i z jakimi problemami się zetknęliście (stonka, choroby, kiepska pogoda). Tak z ciekawości pytam
2 opryski przeciw zarazie-z drugim tak się trochę udało dzień bez deszczu trafić,i jeszcze wczesne odmiany żyją-raczej żyły by gdybym ich nie ściął-żeby kalibraż był handlowy. Kto nie trafił z opryskiem,lub za późno zaczął to już się zielenią-ale od chwastów-grzyb bardzo atakował.
Przede wszystkim kiepska pogoda,chociaż teraz wszystko wraca do normy. Da się zauważyć,że jest nieco opóźnienia,ale stosując dobre środki plus odpowiednia pogoda- da się to szybko nadrobić.
Stosowanie oprysków jest chyba nieuniknione. Mieliśmy problem z zarazą i alternariozą w ziemniaku. Stosowanie oprysków pomogło. Dodatkowo na tej stronie, znaleźliśmy filmiki instruktażowe jak rozpoznać te choroby, piszą też o środkach, które można stosować i są skuteczne. Przeczytajcie sobie, bo warto: http://nufarm.pl/alternarioza-i-zaraza-ziemniaka/