przez gonzo » N, 24 lutego 2019, 19:01
Próbowałem już na różne sposoby i niestety żeby nie było strat trzeba przykryć ziemią. Nawet siatka do pryzm i worki z piaskiem nie zmniejszają strat do zera a przykrycie 5-10 cm ziemi umożliwia prawie bezstratne przechowywanie. Jeżeli tylko sucha masa na to pozwala to ugniatam ciągnikiem.
Problem numer dwa to tak skuteczne pozyskiwanie cukru, że wysłodki coraz słabiej się przechowują. Technologia mocno się rozwinęła i chyba prawie nic cukru już w wysłodzinach pozostaje. Pamiętam jak byłem dzieciakiem... rozładowane bez ugniatania, co najwyżej udeptane, przykryte jedną słabą folią i snopkami ze słomą i leżały pięknie pachniały i były żółciutkie do białych po ukiszeniu. Tu przyznam że sucha masa była duuużo niższa kiedyś. Teraz po kiszeniu dalej wyglądają jakby były świeże

Ostatnio edytowany przez
gonzo w N, 24 lutego 2019, 19:07; edytowany 2 razy
To ja uczę się od was, proszę więc o patrzenie przez pryzmat nauki na moje wypowiedzi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem Polakiem i piszę po polsku.