@Andrzej10 - powiedz to Hindusom, ich religia nie pozwala jeść mięsa, a jakoś żyją i rozmnażają się - ludność Indii już dawno przekroczyła miliard, a za kilka lat przewyższy ludność Chin. Oczywiście nie wszyscy Hindusi są wegetarianami, ale większość tak.
@silva - ja tam mam się czym chwalić, jestem żywą reklamą nadprodukcji żywności , a Ty się musisz jeszcze poprawić trochę

Powinno się o tym mówić i wiedzieć, żeby nie słuchać koncernów, które mówią :
- trzeba stosować rośliny GMO , bo jest głód na świecie
- trzeba stosować więcej chemii, bo jest głód na świecie
- trzeba stosować więcej nawozów, bo wzrasta liczba ludności i będzie głód na świecie
Na każdym spotkaniu - szkoleniu rolniczym usłyszycie o wzrastającej liczbie ludności i o głodzie - bo to taki dobry straszak- wszyscy boją się być głodni.
A cel takiej propagandy jest chyba oczywisty i większa sprzedaż, większe zyski, ale nie rolników, a międzynarodowych koncernów.
@brzozak - patrząc w szerszej perspektywie ceny żywności obecnie są najniższe w historii ludzkości, a ich wzrost w ostatnich latach nie jest spowodowany nieurodzajem, wzrostem populacji czy wzrostem zużycia na cele spożywcze.
Żywność drożeje , bo jest zużywana na produkcję energii, ale są to działania czysto polityczne, których sens ekonomiczny jest oparty o różne subsydia.
Wystarczy jedna decyzja o zaniechaniu wsparcia energii odnawialnej żebyśmy obudzili się z olbrzymią górą niepotrzebnej nikomu żywności.