przez maksiu » N, 27 kwietnia 2014, 08:03
Ciekawe, czy kolega/koleżanka akit123 tylko sprzedaje, czy stara się też doradzać w sprawach formalnych.
Moje pytanie w temacie fotowoltaniki jest takie, w jaki sposób podpiąć to do instalacji domowej, aby działało to w sposób taki, że: jak mam wystarczająco energii ze słońca w bateriach, to wszystko idzie z "mojego" prądu, a gdy baterie robią się słabe (lub pojawi się zapotrzebowanie typu myjka ciśnieniowa - na razie pytam o instalację 1 fazową, bez siły), to automatycznie przerzuca zasilanie na sieć.
Czy jest w ogóle możliwość takiego zrobienia instalacji, bo obiło mi się o uszy, że legalnie nie da się tego zrobić, bo "nasz" prąd nie ma prawa wyjść, choćby przez przypadek, na sieć energetyczną.
Zostawię to na razie tu, może akit123 jeszcze tu zajrzy, a nie był tylko w celu rzucenia reklamy.
Jest jeszcze kwestia wspomnianego "szybkiego zwrotu". Nie byłbym taki pewien tego, trzeba to dobrze przeliczyć. Z rekuperacją i ogólnie ogrzewaniem domów powiedzmy "za darmochę" też miało być tak wspaniale, a w praktyce instalacje zwracają się po 15-20 lat, a wtedy trzeba je już przynajmniej raz porządnie serwisować.