Ogłoszenie

Zapraszamy do nas, zarejestruj się i kontaktuj się bez żadnych ograniczeń.

Piec CO- z nadmuchem czy bez

Rolnik też człowiek ;) jakoś mieszkać musi, wasze problemy oraz ich rozwiązania.

Piec CO- z nadmuchem czy bez

Postprzez wojtek » Wt, 5 lutego 2013, 18:55

potrzebuję szybkich informacji czy brać piec z wymuszonym nadmuchem czy bez. dzisiaj stary kocioł zaczął cieknąć i muszę szybko coś kupić . oglądałem w hurtowni piece Klimosz . różnica w cenie z dmuchawą wynosi około 400 zł. użytkuje ktoś takie piece (lub innych marek) z wymuszonym nawiewem. sąsiad ma to specjalnie nie zachwala dmuchawy bo mu wszystko goni do komina. prosze o szybkie info na temat wad i zalet
Ostatnio edytowano Wt, 5 lutego 2013, 21:23 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówka
Avatar użytkownika
wojtek
Zaczynający przygodę
 
Posty: 28
Obrazki: 15
Dołączył(a): Wt, 5 czerwca 2012, 16:22
Lokalizacja: południowe podlasie

Re: Piec CO- z nadmuchem czy bez

Postprzez rolstudent » Wt, 5 lutego 2013, 23:10

jak zwykle są za i przeciw

za jest wyższa temperatura spalania i możliwość dość precyzyjnego wysterowania pieca

przeciw, pobór prądu i hałas,

jeśli znajdziesz piec z bimetalowa regulacją to nie warto bawić się w nadmuch,

czym palisz w piecu???
rolstudent
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 272
Obrazki: 20
Dołączył(a): Pn, 11 czerwca 2012, 22:11

Re: Piec CO- z nadmuchem czy bez

Postprzez Krzysiek19 » Śr, 6 lutego 2013, 01:19

U mnie tez piec został jakoś w grudniu wymieniony.Powiem tyle ze w poprzednim ( z roku 2003 Pleszewski) Dmuchawa była dobrze dobrana do pieca, nie miała ona żadnych regulacji i piec wytrzymywał na zasypie ok 2 dni przy temp. 60 stopni. Teraz mamy zębca KMW 30 i tu masz dużo większe pole do popisu. Wszystko masz regulowane: siłę, czas włączania się dmuchawy i pomp, co spalasz itd. Dmuchawa posiada tez regulacje z zewnątrz (klapka).
Po użytkowaniu ok 10 lat pieców właśnie z dmuchawami nie wyobrażam innego palenia. Cały materiał jest spalony w 100% , nie to co w zwykłych piecach...
Ostatnio edytowano Cz, 7 lutego 2013, 00:00 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówka
Avatar użytkownika
Krzysiek19
Moderator
 
Posty: 249
Obrazki: 23
Dołączył(a): Wt, 5 czerwca 2012, 15:43
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Piec CO- z nadmuchem czy bez

Postprzez Senator » Śr, 6 lutego 2013, 16:08

Dokładnie, też w życiu bym nie wrócił do pieca bez wymuszonego nadmuchu. Nasz piec jest tzw. wszystkopalny, takiego regionalnego rzemieślnika, wraz z dmuchawą i sterownikiem. Sterownik posiada m. in. funkcję regulacji mocy dmuchawy (10 różnych ustawień), temperaturę załączenia się pompy CO, co jaki czas zastosować przedmuch oraz funkcję wygaszania.

Co do kwestii grzania komina, to patrz aby taki piec miał jak najdłuższą (u mnie mówi się na to przewały) drogę od paleniska do wylotu na komin, dzięki czemu będzie lepiej odbierał ciepło. Na tym naszym piecu (2 lata temu zakupionym) jest dużo zimniejszy komin niż na starym bez nadmuchu. Dla mnie wybór prosty, dmuchawa i sterownik kosztowały nas 500 zł a wygoda nie do opisania.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Avatar użytkownika
Senator
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 174
Obrazki: 54
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:49
Lokalizacja: Okolice Tczewa/pomorskie
Numer GG: 2241096

Re: Piec CO- z nadmuchem czy bez

Postprzez wojtek » Śr, 6 lutego 2013, 21:17

no i zamontowany -klimosz king optimal ze sterownikiem i dmuchawą. niestety nie było czasu na szukanie i wybieranie-zimno w domu.na razie trudno ocenić ale szybko się nagrzał i przeszedł w stan pracy. znajomy serwisant pomagał przy konfiguracji menu ale każdy dałby sobie radę. najważniejsze że w domu miłe ciepełko
Avatar użytkownika
wojtek
Zaczynający przygodę
 
Posty: 28
Obrazki: 15
Dołączył(a): Wt, 5 czerwca 2012, 16:22
Lokalizacja: południowe podlasie

Re: Piec CO- z nadmuchem czy bez

Postprzez jaro » Cz, 7 lutego 2013, 20:43

Szkoda że wcześniej nie zauważyłem tego tematu-parę lat temu zmieniałem piec i trafił mi się fachowiec może nie najstarszy ale tzw.starej daty-jak sam tłumaczył on swoje i tak zarobi a po co ma klienta na koszty naciągać.Ja koniecznie chciałem piec z nadmuchem a gość posprawdzał komin ,ciąg i stwierdził że nadmuch jest mi tak potrzebny tak jak rower rybie :).Piec ma sterowanie bimetalem działa super już parę lat-i to wszystko bez nadmuchu-a więc można.
jaro
Zaczynający przygodę
 
Posty: 47
Obrazki: 29
Dołączył(a): N, 15 lipca 2012, 11:21

Re: Piec CO- z nadmuchem czy bez

Postprzez wojtek » Cz, 7 lutego 2013, 21:13

ten mój też ma sterowanie tradycyjne i na dmuchawę (można ją montować z dwóch stron pieca). koszt 400 zł nie jest taki duży a montowanie osprzętu w późniejszym czasie to zawsze kłopot i większe koszty.
Avatar użytkownika
wojtek
Zaczynający przygodę
 
Posty: 28
Obrazki: 15
Dołączył(a): Wt, 5 czerwca 2012, 16:22
Lokalizacja: południowe podlasie

Re: Piec CO- z nadmuchem czy bez

Postprzez jaro » Cz, 7 lutego 2013, 21:45

Pod tym warunkiem że trzeba go montować-jeżeli nie to ani kłopotu ani większych kosztów nie ma .
jaro
Zaczynający przygodę
 
Posty: 47
Obrazki: 29
Dołączył(a): N, 15 lipca 2012, 11:21

Re: Piec CO- z nadmuchem czy bez

Postprzez Babtist » Wt, 29 kwietnia 2014, 15:05

Jestem za dmuchawą, utrzymuje przy paliwach stałych temperaturę pieca, zgodna z ustawieniem.
Babtist
Zaczynający przygodę
 
Posty: 14
Dołączył(a): N, 27 kwietnia 2014, 11:43
Lokalizacja: mazowsze

Re: Piec CO- z nadmuchem czy bez

Postprzez DuzyGrzegorz » Śr, 30 kwietnia 2014, 09:23

Krzysiek19 napisał(a):U mnie tez piec został jakoś w grudniu wymieniony.Powiem tyle ze w poprzednim ( z roku 2003 Pleszewski) Dmuchawa była dobrze dobrana do pieca, nie miała ona żadnych regulacji i piec wytrzymywał na zasypie ok 2 dni przy temp. 60 stopni. Teraz mamy zębca KMW 30 i tu masz dużo większe pole do popisu. Wszystko masz regulowane: siłę, czas włączania się dmuchawy i pomp, co spalasz itd. Dmuchawa posiada tez regulacje z zewnątrz (klapka).
Po użytkowaniu ok 10 lat pieców właśnie z dmuchawami nie wyobrażam innego palenia. Cały materiał jest spalony w 100% , nie to co w zwykłych piecach...

Moim zdaniem właśnie o to chodzi. Dmuchawa i cały układ musi być sterowana przez dobry sterownik, a ten musi być odpowiednio ustawiony. Podobnie jak Kolega w dzisiejszych czasach nie wyobrażam sobie pieca bez dmuchawy. Chyba warto, jak to Kolega zrobił zainwestować w dobry sterownik. Zastanawia mnie czy lepszy jest piec tzw. "pionowy", czy tak zwany "leżak" w przypadku dmuchawy? Ja wybrałem pionowy i przez dwa lata jest bez zarzutu. Poprzedni był typu leżak, ale miał stosunkowo małe palenisko pomimo, że moc taka sama. Pozdrawiam!
DuzyGrzegorz
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 343
Dołączył(a): N, 14 października 2012, 18:20
Lokalizacja: łódzkie
Numer GG: 4941697

Re: Piec CO- z nadmuchem czy bez

Postprzez Senator » Śr, 30 kwietnia 2014, 09:57

Dobry sterownik to podstawa, zamierzam wymienić ten który był razem z piecem i dmuchawą na zestaw sterownik + panel pokojowy od Boleckiego, czytałem że te sterowniki są ok.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Avatar użytkownika
Senator
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 174
Obrazki: 54
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:49
Lokalizacja: Okolice Tczewa/pomorskie
Numer GG: 2241096

Re: Piec CO- z nadmuchem czy bez

Postprzez DuzyGrzegorz » Śr, 30 kwietnia 2014, 10:34

Ja mam sterownik GECO G-406-P13. Jest on robiony dla szwedzkiej firmy Scandinavian Bio Heating Systems i jest w sprzedaży jedynie jako część zamienna. Jego wadą oprócz ceny jest to, że co dwa lata siada przekaźnik od ślimaka (mam zwykły piec, ale z podajnikiem i palnikiem), ale ma bardzo dobrą, choć bardzo rozbudowaną logikę. Co najważniejsze wszystkie funkcje można również wyłączyć, czego często brakuje w prostych sterownikach. Pozdrawiam!
DuzyGrzegorz
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 343
Dołączył(a): N, 14 października 2012, 18:20
Lokalizacja: łódzkie
Numer GG: 4941697

Re: Piec CO- z nadmuchem czy bez

Postprzez agromatik » Śr, 30 kwietnia 2014, 19:53

Kocioł tylko z dmuchawą, warunek, płynna regulacja obrotów silnika dmuchawy. @Duży Grzegorz , jeżeli nie masz, to między silnikiem podajnika a przekaźnikiem w sterowniku, umieść dodatkowy stycznik, tak aby ten z sterownika był obciążony tylko załączaniem jego a nie silnika.
agromatik
Zaczynający przygodę
 
Posty: 34
Dołączył(a): Pt, 27 lipca 2012, 11:02

Re: Piec CO- z nadmuchem czy bez

Postprzez DuzyGrzegorz » Cz, 1 maja 2014, 01:28

To nie wiele pomoże. Prąd płynący przez stycznik nie jest duży i nie dochodzi do wypalenia styków lecz wyciera się mocowanie zworki przekaźnika. W czasie pracy palnika jeden cykl przekaźnika jest wykonywany w ciągu ok 10 sek., czyli 360 w ciągu godziny. Przyjmując, że palnik działa średnio 5 godzin w ciągu doby w sezonie grzewczym i 1 godzinę poza sezonem do grzania wody daje to rocznie ok 350 tys. cykli, a trwałość przekaźnika podawana przez producenta to 100-200 tys. cykli. Wytrzymuje i tak dwa razy dłużej niż podaje producent. Ja mam inne rozwiązanie tego problemu które z powodzeniem zdaje egzamin w innych urządzeniach mojej konstrukcji. Otóż z punktu widzenia układu przekaźnik składa się z dwu elementów, po pierwsze separatora izolującego napięcie 5 V płynące ze sterownika od napięcia 230 V zasilającego silnik i po drugie włącznika 230 V prądu przemiennego. Do separowania napięć w elektronice obecnie stosuje się optoizolatory np. optotriaki, a do włączania i wyłączania prądu przemiennego triaki. Takie rozwiązanie optotriak-triak stosuję od lat we własnych konstrukcjach i się sprawdza. Konstrukcja tego sterownika pod tym względem jest przestarzała oraz nietrwała i dlatego wymieniłem jako wadę. Z przekaźnikiem sterownika pieca jest ten problem, że zawsze strzeli w sezonie i zamiast przeróbki całej płytki wybieram szybszą metodę przelutowania przekaźnika na nowy bo mróz się wciska do domu, a nieracjonalne rozwiązanie pozostaje do następnej awarii w czasie mrozu.
Przy wyborze sterownika chyba warto również zwrócić uwagę aby włączał silnik triakiem a nie przekaźnikiem bo nie każdy ma pod ręką nowy przekaźnik i lutownicę. Pozdrawiam!
DuzyGrzegorz
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 343
Dołączył(a): N, 14 października 2012, 18:20
Lokalizacja: łódzkie
Numer GG: 4941697


Powrót do Dom rolnika

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość